براساس آمار دبیرخانه چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی سینماحقیقت، 29.2 درصد آثار ارسالی ایرانی به دفتر این جشنواره، "مستند اجتماعی" است. این آمار از ارائهی 261 فیلم مستند اجتماعی به این دورهی «سینماحقیقت»، به نسبت 894 فیلم ثبت شده در دبیرخانه این رویداد بزرگ سینمای مستند ایران استخراج شده است.
به گزارش روابط عمومی جشنواره بینالمللی سینماحقیقت، سال گذشته 210 مستند اجتماعی در دبیرخانه جشنواره سینماحقیقت ثبت شده بود. به این معنا، تولید مستندهای اجتماعی توسط مستندسازان ایرانی در یکسال اخیر، 24.2 درصد رشد داشته است.
عنصر اصلی مستند اجتماعی، آگاهیبخشیست که این نشانگر دغدغهی فیلمساز نسبت به اتفاقات پیرامونی زمانهی خویش است. مستندساز اجتماعی، ذهنی جستجوگر دارد، به حقایق میپردازد و نسبت به رخدادهای جامعه مسئولیتپذیر و اثرگذار است.
پیشتر اعلام شده بود که آمار فیلمهای مستند ارسالی به دبیرخانه چهاردهمین دوره جشنواره سینماحقیقت در گونهی دینی و آیینی 10 درصد، زیست محیطی 10.5 درصد، پرتره 11.6 درصد بوده است. جایزه شهید آوینی هم که مختص فیلمهای مستند منتخب حوزهی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت در منطقه است، حدود 34 درصد آثار ارسالی به دبیرخانه این جشنواره را شامل میشود.
سایر فیلمهای ارسالی هم که آمار پایینتری دارند، با گونهها و موضوعاتی چون مستندهای تاریخی و میراث فرهنگی، قومشناسی، مردمشناسی، سیاسی، علمی، ورزشی و... به ثبت رسیدهاند.
دو بخش ویژه کارآفرینی و کرونا هم مجموعه آثاری از گونههای مستند اجتماعی، مردمشناسی، پرتره و... را شامل میشوند.
بدیهی است که این گونههای مستند و آثار موضوعی صرفاً در دبیرخانه جشنواره سینماحقیقت ثبت شدهاند و نمایش آنها در جشنواره، منوط به آرای هیات انتخاب جشنواره است.
*گفتنی است: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی کشور، چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» را به دبیری محمد حمیدی مقدم، از 18 تا 25 آذرماه 99 و با توجه به شیوع جهانی بیماری کووید 19 بصورت مجازی و نمایش برخط (آنلاین) برگزار خواهد کرد.
دبیر چهاردهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» با اشاره به تاثیری که استاد اکبر عالمی در تربیت نسلی از سینماگران داشته گفت: او خردمند، خوشرو و زلال مثل آب بود.
دبیر چهاردهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت»گفت: به طور متوسط بین ۴۲۰۰ تا ۵۵۰۰ بازدید کننده ثابت از خانه جشنواره داشتیم و یکی از پربازدیدترین و پرمخاطبترین فیلمهای این دوره «کودتای ۵۳» است.
فيلم "مصاحبه" ست روگن كه در آن به ترور كيم جونگ اون رهبر كره شمالي پرداخته شده است، مورد انتقاد شديد حاكميت اين كشور قرار گرفت به گونه اي كه آمريكا و سازندگان اين فيلم را تهديد کرده و به آن ها هشدارهايي جدي در خصوص اكران "مصاحبه" دادند كه در نهايت اين هشدارها باعث شد تا اصلاحاتي در فيلم اعمال گردد.
ماريون كوتي يار، بازيگر سرشناس فرانسوي هاليوود و برنده اسكار، در يك مصاحبه كوتاه با مجله انگليسي "styliste" رفتار هم وطنان خود را در قبال ديگر مردم جهان زير سؤال برد و آرزو كرد بتواند به ساكنان كشور فرانسه درس كوچكي در باب آداب داني بياموزد.
خاوير باردم و همسرش پنلوپه كروز زوج بازيگر سرشناس اسپانيايي هاليوود در پي اعتراضات و انتقادات تندشان در دفاع از مردم بي گناه غزه و درخواست از جامعه جهاني براي محكوم كردن رژيم صهيونيستي، متحمل فشارهاي زيادي از سوي لابي هاي صهيونيستي شدند؛ به حدي كه مجبور به توضيح و تغيير سخنان خود شدند.